Nu ÄR det jul!

Hoppas ni har det mysigt i helgen med nära och kära och att ni slipper köra bil några långa sträckor. Är verkligen glashalt även på de stora vägarna! Vi ska väl inte bara klaga på vädret. Snön är ju bra på många sätt också.

Många kan rida både på ridbanorna och träna hästarna i skogen. Tänk bara på att inte överanstränga dem i den djupa snön. Kan stå sig dyrt om senorna tar skada. Så tänk efter före och ta hänsyn till hästens tidigare träning och rid kortare sträckor i snön.
Att hästarna håller sig rena, benen får kyla och slipper klafsa i lera är ju också positvia effekter.

Tänk på underlaget i hagarna när Du har skor på hästen och brodda fram för att undvika halkolyckor. Även om hästen går ensam är jag inte någon förespråkare för broddar bak då de ofta orsakar skador och naturligtvis aldrig broddar bak på hästar som går tillsammans med andra!

Åker till USA två veckor nu, Virginia Richmond. Det är ingen större värme där men ingen snö och 10 gr plus och det kommer bli helt ok. Hoppas värsta kylan har gett sig tills jag kommer hem igen men det kanske är önsketänkande?

Många har stallarna fulla med avelshästar för det har varit extremt svårt att sälja unghästar senaste tiden och det ser likadant ut i största delen av Europa. Vill man byta ut avelsmaterial eller utvidga för framtiden finns det möjlighet att kunna köpa mycket bra blodslinjer med prestation till humana priser nu.

Pratade med en hingstägare, Maria Leijon häromdagen.  Vi pratade lite om just detta med prestation på ston och hingstar. Fighting Alpha äger ju Maria nu och har ställt hingsten till svenska uppfödares förfogande. Första året fick han bara 30 ston och det är ju anmärkningsvärt lite på en sådan hingst! Hon har förfrågningar från flera länder i Europa som vill köpa honom och upptäcker inte uppfödarna här i landet vad de kanske missar så naturligtvis måste hon sälja. Vi har andra exempel på hingstar av hög kvalité som tagits till Svergie på privata initiativ som missats av de svenska uppfödarna.De flesta har sålts tillbaka till Holland eller Tyskland för avelsändamål.

Lars Nieberg som red Fihgting Alpha internationellt har poängterat att hopphästar i svår klass internationellt numera har nästan enbart fäder som själva har presterat i internationella klasser. Prestationen är lika viktig på mödernesidan naturligtvis och det är så höga och specifika krav som ställs på hästarn avlade för dagens sport så
vi måste avla på de högkvalitativa och högpresterande individerna med en gedigen stamtavla som har prestation som en röd tråd rakt igenom. Att de presterar visar ju ockå att det är starka och hållbara hästar.
Detta är något som Helena Lundbäck har tjatat på mig om under sista åren.
"Du måste berätta för uppfödarna vilka stammar som har avkommor på banorna internationellt"
Jag har roat med mig att sammanställa avkommor på några tävlingar och det är markant hur vissa fadershingstar  återkommer på de internationella tävlingarna.

En egenskap som tas mer och mer hänsyn till är temperament både på sto och hingst. Men vad jag förstått är att arbetet med detta är betydligt längre framskridet bl.a. i det holländska förbundet kwpn! Som stoägare och medlem i KWPN får Du också ta del av de godkända hingstarnas avkommestatistik när det gäller det mesta som detaljerad exteriör och allt man kan tänka sig behöva veta när man ska betäcka sina ston.

Allt för att hjälpa stoägarna och föra holländs avelsarbete framåt...................... 

I Sverige har vi ju flera fördelar som uppfödare gentemot andra länder i Europa bl.a. att vi har möjligheten att låta våra unghästar få gå på stora kuperade beten och växa upp till starka och hållbara hästar. Ett försäljningsargument om något!  Den genuina hästkunskapen hos våra jordbrukare som tradionellt har varit uppfödare icke att förglömma! Nu ser uppfödarkåren lite annorlunda ut i Sverige och vi har mycket att lära av "de gamla uppfödarna" när det gäller baskunskaper i bl.a. hästhållning, hantering, utfodring o.s.v. 
Detta plus en omvärldsanalys när det gäller prestationsblod så har vi världens bästa produkt!!!!
Tänk så här när Du betäcker ett sto eller väljer hingst.......... Skulle en uppfödare i t.ex. Danmark, Holland, Tyskland och Belgien betäck det här stoet eller välja den här hingsten?

Vi har många fina hästar i Sverige men faktum kvarstår att de andra länderna har kommit längre i utvecklingen och detta hör förstås ihop med att de har en bra avelsledning och är duktiga på att utbilda sina hästar men kanske främst en kritisk selektering av avelsmaterialet.

Sedan när vi har världens bästa produkt måste vi ha någon som utbildar individen på ett optimalt sätt. Där måste vi få del av komptetensen nationellt och internationellt. Jag hoppas att MRU, Mentorledd RyttarUtbildning kommer att bli godkänd så vi kan börja att bygga upp en utbildarkår värd namnet i Sverige.

Jag tycker det är viktigt som svensk uppfödare att få inblick i och influenser från andra länder hur de gör och gjort och inte minst åka ut på stora tävlingar för att förstå vad man avlar för om man satsar på elithästar.

Det är också en fråga man ska ställa sig själv som uppfödare, vilken marknad avlar jag för? vem ska rida mina hästar? Kan jag avla för mulittalang eller måste jag specialisera mig för att hästarna ska kunna nå elitkraven inom respektive gren? Hur mycket ska jag satsa? Hur mycket kan jag räkna med att få tillbaka?

Skriv gärna till mig så jag får höra vad ni tycker
/ Anita






Det lackar mot jul

Massor med snö, snålblåst och snart är det jul. Då vänder dagarna mot ljuset igen men vi är redan igång att planera våraktiviteter.  Jag kommer att tillsammans med Ekenryttarna anordna hingstvisning 16 mars på Ekenbergs Ridcenter utanför Norrköping. Monika Sjödin på klubben har redan lagt ut evenemanget på Facebook så vi kommer att uppdatera information om hingstar fortlöpande........ och på min och Ekens hemsida såklart!
Hoppas snön är borta då och kylan är som bortblåst. Värmefläktarna får hjälpa naturen på traven så det blir skönt på läktaren.

Låt hästarna vara hästar är något man hör från olika håll i hästkretsar gansk ofta nu för tiden! Vad är det som händer? Hur ska nya hästägare få kunskap om hur en häst fungerar och vad det innebär att hålla häst?
Kan man införa grönt kort för hästägare? Hur skulle det gå till? Ja något måste göras och det borde ske med gemensamma krafter av hästorganisationerna för det är en växande lavin eftersom fler och fler köper egen häst

Snöstormen är här så nu är det skottning som gäller! Till nästa gång/ Anita

Snön ligger vit på taken endast tomten är vaken

Du har väl en stalltomte som ger hästarna lite extra strö och foder när det är så kallt!? Inte för att hästarna fryser i första taget men sånt väder som det varit sista veckorna är inte så mysiga för hästar om de inte får extra med foder eller blir stående i hagen när det blåser och är kallt. Det är ju en självklarhet för de flesta hästägare men vi har många ovana hästägare i landet som kanske behöver just Ditt tips!

Manitou är hos Björn nu. Blev mera uppenbart att han fortfarande är en liten häst när vi jämförde honom med en annan tvååring som han har i sitt stall. Den var dubelt så stor ungefär men var förstås extremt stor. Hå Hå ja ja!
Vad månde bliva?

Det gick bra för svenskarna på Globen. Kroppen svek så jag var hemma och tittade på TV. Härligt att Blomman går så bra för Helena och va fint Tornech hoppar. Vilken utveckling och vilket jobb Malin uträttat!!  Härlig hingst som passar på många sorters ston.
Vilka fantastiska hästar holländarna rider dressyr på. Gåshud!!!!!!!!  

"Don´t build a new ship out of old wood" är ett ordspråk man bör ha i huvudet när man arbetar med utveckling av befintlig verksamhet eller uppbyggnad av ny!
Våga prova nya komponenter och nya former. Skaffa kunskap från dem som har mer erfarenhet än Du!
Riska genom att skapa egna vägar! Gör Du det har Du kommit långt och är redan en vinnare som vågat!








RSS 2.0